Tips til en mere bæredygtig hverdag


Mange af os har måske en drøm om, at vi gerne vil leve mere bæredygtigt. Det kan bare være lidt uoverskueligt at få taget hul på det. Derfor har vi hos DILLING taget en snak med Johanne fra bloggernetværket Sustain Daily. Hun kender selv rejsen mod en mere bæredygtig livsstil, og hun har været så sød at dele sine bedste tips med os (og dig).


Tips til en mere bæredygtig hverdag


Hvor startede du selv din rejse mod en mere bæredygtig livsstil? / Hvad fik dig i gang?

Jeg har altid haft det miljømæssige syn med hjemmefra, men i mange år synes jeg ikke at det var “vigtigt”. Fx var jeg imod at affaldssortere fordi jeg syntes det var spild af tid. Da jeg begyndte på min uddannelse til designteknolog, lærte jeg dog en masse omkring bæredygtighed eller manglen på samme, i modebranchen. Her lærte jeg at miljø- og socialeforhold hang sammen, og at det var den samme kamp. Det motiverede mig til at komme igang. I dag kan jeg godt finde tiden til at affaldssortere, købe bæredygtigt tøj, og at kigge genbrug først når der skal indrettes et nyt rum, bare for at nævne få ting.

Det der virkelig fik mig igang, var at lære omkring hvordan bomuldsbønderne i Indien levede. Hvordan de gik på markerne og sprøjtede gift ud over planterne; og deres bare fødder og arme. Og generelt alle de dårlige forhold i modeindustrien gjorde mig virkelig vred. Så jeg besluttede at jeg aldrig mere ville købe konventionel bomuld, og så blev det bare en stor lavine efter det.


Vil du anbefale andre at starte samme sted?

Nej ikke nødvendigvis. Jeg synes altid man skal starte med det emne man finder mest spændende. Jeg tog en uddannelse inden for tøj og mode, så det var naturligt at det var mit største interesse område. Og hvis det også er dit, så skal du helt sikkert starte samme sted. Hvis ikke, så find ud af hvad du finder mest spændende og begynd at se dokumentarer eller læs bøger om netop det.

Hvad er dit bedste råd til os, der gerne vil leve mere bæredygtigt – men måske finder det lidt uoverskueligt at skulle ændre alle vores vaner?

Start med en enkelt ting, som du måske synes er sjov. Det kan være spændende at sætte sig selv nogle små, tidsbegrænsede udfordringer og så undersøge hvad det gør ved dig. Fx spis vegetarisk i en uge. Eller hold købestop i en måned. At starte med et lille projekt i en kort periode kan tit kickstarte en større forandring over tid, fordi det sætter tankerne igang, men er mere overskueligt end at sige “nu køber jeg aldrig mere nyt tøj”.

Har du nogen konkrete tips til en mere bæredygtig hverdag?

•    Kig i genbrug først hvis du mangler noget.
•    Sorter dit skrald. Det kan virke banalt, men det betyder fx en kæmpe ressource besparelse at genanvende en aluminiums dåse.
•    Tag cyklen når du kan.
•    Kig på dit løbende forbrug; kan du skifte til strøm fra vindmøller, en mere ansvarlig bank eller et velgørende telefonselskab?