Farvelaborant Birthe – mit arbejde på et miljøvenligt farveri


Farvelaborant Birthe Jensen har arbejdet på vores svanemærkede farveri siden 1983 og har oplevet udviklingen mod en mere miljøvenlig produktion – ja, det var faktisk hende der satte det hele i gang. Hun fortæller her om sit arbejde som farvelaborant, og hvordan det skiller sig ud fra andre farverier.


Farvelaborant Birthe – mit arbejde på et miljøvenligt farveri


Hvad laver du helt præcist som farvelaborant?

Jeg udarbejder recepter til de kvaliteter, der skal farves. I bund og grund svarer det til at lave en opskrift til farverne, hvor jeg bestemmer hvor mange procenter af hver komponent, der skal tilføres. Det starter med at vores designer, Anna, kommer med et ønske til en ny farve og herefter går jeg i gang. Efter så mange år i branchen har jeg en god idé om, hvordan jeg skal starte, så ofte starter jeg med et kvalificeret gæt. 90% af gangene bliver vores farver lavet med de tre samme komponenter: rød, blå og gul.

Hvornår startede du som farvelaborant?

Det gjorde jeg i 1974, og i 1983 kom jeg til L. P. Hansen textilfarveri. Da jeg kom til L. P. Hansen var det i en tid, hvor mange farverier rundt omkring i Danmark og Europa lukkede, og vi vidste, at vi kun kunne overleve, hvis vi kunne lave en kvalitet, som ingen andre kunne leve op til. Derved opstod et tæt samarbejde med Novo Nordisk, da vi ønskede at opfinde et enzym, der kunne forhindre peeling i at opstå i vores bomuld. Dette rygtedes hurtigt og blev kopieret til andre farverier. Vi ønskede også at udvikle et enzym, der kunne fjerne kradshår i ulden, så ulden ville være blød og behagelig at have på. Det gjorde vi igen i samarbejde med Novo Nordisk, men det endte faktisk med at være os selv der fandt på denne behandling.

Hvad satte udviklingen mod en mere miljøvenlig produktion i gang?

I 1985 udviklede jeg allergi over for nogle af kemikalierne, og herved kom jeg til at tænke på, at hvis jeg får allergi af dette, så er risikoen der også for andre. Og derfor begyndte vi allerede i 1985 at arbejde på, at vi skulle være et allergivenligt farveri.

Hvordan sikrer du som farvelaborant, at der ikke er noget skadeligt i farverne?

Jeg bruger altid Svanemærket som guide. Vi er ikke underlagt REACH, da vi ikke er større, men jeg sørger altid for, at vi kun køber fra leverandører, som er underlagt REACH. Jeg kigger altid på indholdsfortegnelsen, og jeg forlanger at få dokumentation fra leverandørerne om, at det kan bruges i henhold til Svanemærket.

Hvordan skiller dit arbejde på et miljøvenligt farveri sig ud fra andre farverier?

Min erfaring er at på farverier, hvor der ikke tænkes på miljøet, der går man ikke så meget op i, hvilke kemikalier der bruges. Og hvad det kan have af konsekvenser for miljøet og for de medarbejdere, som skal arbejde med dem. Jeg synes, at det er dejligt, at vi ved, at der ikke er nogen forurening i det, når vi lukker spildevand ud. Og at hverken mig eller mine kolleger får allergi af at arbejde her.